New house at Elderslie, Findhorn

Planning Consent has been applied for 5 Bedroom Villa on a new site adjacent to Elderslie, over looking Findhorn Bay. This is an exciting new project that continues Findhorn traditions of waterside development.

A series of raised terraces provide a designed enclosure above the open grassed foreshore. These raised patio spaces form the landscape setting to the new dwelling and form the raised ground floor datum set by SEPA's flood prevention requirements.

The building exterior has been designed to resemble a contemporary version of the original Elderslie. The main public room and master bedroom have been orientated towards the views north-west to the river-mouth. A separate open plan kitchen / dining / day room opens to the south-west onto a raised terrace and lawns. This design seeks to maximise the waterside location with principal living spaces and bedrooms each with views over the Bay. 

The new dwelling re-interprets the traditional building form and details of Elderslie in a contemporary manner and in this way ensures the new dwelling sits comfortably beside its neighbour. A similar pallet of materials is proposed: low stone retaining walls and stone chimney elements, natural slate roofing materials, painted timber cladding and exposed painted timber sprocket & verge detailing; while a crisp white render.

The proposed rear courtyard provides a sunny south-east and sheltered private relaxation space, suitable for a fire-pit or a hot- tub, while giving a dual aspect to the Kitchen / Dining / Living space; with balcony structures introduced to the south-west rooms to provide peak summer shading and winter shelter.

This new neighbour to Elderslie is in keeping with the energy and environmental principles seen in all of Coast2Coast Architects houses; super-insulated, airtight & energy efficient to ensure with low running costs, maximise environmental performance and to reduce the overall carbon footprint of the new construction.