Aberdeenshire Design Awards 2012

Steading at Newmachar, Aberdeenshire

Entered for 2012 Design Awards

Conversion of a traditional large Aberdeenshire granite stone steading buildings on an exposed hill top site to form a new family home. This project is a good example of how a steading can be converted in to a modern domestic dwelling while retaining the character and simplicity of the original agricultural structure.

All of the original stonework and ‘window’ openings were incorporated into the new design layout. All existing stone walls were re-pointed, repaired and coped and a new wall-head established to form a clerestory band of weathered larch and glass. This was a controversial design approach and formed and important feature of the new design in order to allow headroom, daylight and views for first floor accommodation. When seen from afar this simple design intervention reinforces the simplicity and grandeur of the original building forms.

Re-use of existing building structures such as the hen house and hay loft along with the sensitive insertion of new functions, combined with a limited pallet of materials provide a new home that is spacious and full of light.