Sleeping & Living Shed, Nethybridge

Planning Application lodged with The Highland Council for a new dwelling at Easter Garlyne. The project takes as its starting point two simple agricultural structures linked together to provide a sheltered outdoor entrance court, blending into the woodland background and the existing cluster of buildings.

A single story Sleeping Shed provides shelter from the north while the Living Shed is orientated in order to focus views towards the Cairngorms. Approached from a new access track down the woodland edge, car parking is located in an undercroft beneath the Living Shed within the existing site contours. A simple driveway leads up to the dwelling entrance level.

The building exterior resembles a contemporary version of local steadings: clad in stained timber with a grey metal roof. Constructed with the energy & environmental principles seen in all of Coast2Coast Architects houses these new building forms are super-insulated, airtight & energy efficient to ensure with low running costs, maximise environmental performance and to reduce the overall carbon footprint of the development, construction and use. 

Update

on 2017-03-21 15:51 by Greig Munro

Planning Consent was Granted by The Highland Council for this new house in The Caringorms National Park at Easter Garlyne on 7th March 2017.

New house at Elderslie, Findhorn

Planning Consent has been applied for 5 Bedroom Villa on a new site adjacent to Elderslie, over looking Findhorn Bay. This is an exciting new project that continues Findhorn traditions of waterside development.

A series of raised terraces provide a designed enclosure above the open grassed foreshore. These raised patio spaces form the landscape setting to the new dwelling and form the raised ground floor datum set by SEPA's flood prevention requirements.

The building exterior has been designed to resemble a contemporary version of the original Elderslie. The main public room and master bedroom have been orientated towards the views north-west to the river-mouth. A separate open plan kitchen / dining / day room opens to the south-west onto a raised terrace and lawns. This design seeks to maximise the waterside location with principal living spaces and bedrooms each with views over the Bay. 

The new dwelling re-interprets the traditional building form and details of Elderslie in a contemporary manner and in this way ensures the new dwelling sits comfortably beside its neighbour. A similar pallet of materials is proposed: low stone retaining walls and stone chimney elements, natural slate roofing materials, painted timber cladding and exposed painted timber sprocket & verge detailing; while a crisp white render.

The proposed rear courtyard provides a sunny south-east and sheltered private relaxation space, suitable for a fire-pit or a hot- tub, while giving a dual aspect to the Kitchen / Dining / Living space; with balcony structures introduced to the south-west rooms to provide peak summer shading and winter shelter.

This new neighbour to Elderslie is in keeping with the energy and environmental principles seen in all of Coast2Coast Architects houses; super-insulated, airtight & energy efficient to ensure with low running costs, maximise environmental performance and to reduce the overall carbon footprint of the new construction.

Planing Consent Granted - Caledon, Findhorn

Its great to see an old another old dwelling being restored and the same time brought back into contemporary use. Planing Consent has been Granted by Moray Council for Renovation, Alterations & Extension to Caledon, Findhorn.

On the main elevation, to the village street life, this is a sympathetic piece of Conservation Architecture and will once again bring daily activity back into a property that for so long has been a holiday home. On the rear elevation, to the north, overlooking the Moray Firth, this is a bold piece of new design. Creating new open-plan and contemporary ground floor living accommodation for a family, that opens out to the private garden. While at the first floor a roof large terrace has been introduced, with light-wells to the accommodation below, providing spill-out space from the new living accommoation with views over the machar to the beach beyond. 

Thank you to Moray Council Planning for the confidence shown in Coast2Coast Architects in taking this exciting new design forward.

Bay Arts & Festival of Architecture Exhibition

Thank you to Moray Art Centre in Findhorn for putting toghether and hosting such a varied exhibiton on Home, Community & Culture as part of the Bay Arts & Festival of Architecture 2016.

Coast2Coast Architects were delighted to exhibit a range of our work spanning the last 18 years in the Foyer of the Moray Arts Centre, an award winning building of its time, that we designed some 10 years ago.

As local Architects it was great to spend some time in MAC and to have the opportunity to chat to the other exhibitors from Collaborative Architecture, Glasgow and Makar, Design & Build, Invereness about the variety of work undertaken by each of us. Despite a common training as Architects it is amazing the variety in direction and projects that we each are involved with. We need to do more events like this in the future.

 

RCJ Ltd to undertake Alterations & Extension to Monessie

Local Contactors RCJ Ltd have been appointed to undertake the Alterations & Extension to Monessie at 185 Findhorn. The work involves extensive refurbishment of the dwelling including woodworm & timber decay treatment, provision of insulation to external envelope, new heating system and replacement of external windows & doors. Internally the dwelling is to be made suitable for limited mobility access on the entire ground floor. As a result a new rear wing is to be added to provide an accessible bedroom, wc facilities, new rear access and internal circulation space. 

Works commenced on site on 4th April 2016 and a 9 month contact is anticipated.

 

AWLaing to soon to complete Rongai Steading, Rafford

Work has been progressing well over the winter months and Geoff Laing as Main Contractor for AW Laing Ltd, Grantown-on-Spey hopes to soon complete work on this project for handover to the Client. ]

Its has been a busy time and our thanks go to the following for their effort:

  • Joinery Contractor - A W Laing Ltd
  • Builder Work - Kenny Ingram Builders
  • Plumber & Electrical Works - McDonald & Munro Ltd
  • HVAC - Jamie Reed, Paul Scotland
  • Metal Roofing - Mark Copper
  • Kitchen & Utility - Riverside Kitchens
  • Painter & Decorator - Hendersons of Rothes

The new 'steading' was designed to form two sides of a new courtyard; the third side belonging to the existing stone outbuildings of Rongai House, which have also been restored by Kenny Munro and his team of Innes Builders Ltd, under a separate contract by the Clients.

Taking a traditional steading form as the starting point, it is hoped the new build maintains the simple massing of agricultural buildings to create a contemporary new home. A mixture of render and painted vertical larch cladding complement the natural slate and standing seam metal roof elements. Behind the existing Manse and Steading, set back from the public road the new buildings blend subtely with the existing building forms.

 

Planning Consent for Alteration & Extension to 201 Findhorn

201 Findhorn is a period villa overlooking Findhorn Bay. Planning Consent has been granted for works to rennovate, modernise and re-create the timeless seaside quality of this classic Findhorn house. The works will involve removing some of the incremental extensions that have added over the years, re-proportioning the front porch while removing pvc windows & replacing with double glazed timber sashes, removing the blue external painterwork bringing the house back to classic White.

For more info see link to 201 Findhorn.